Vijesti:

Evo šta sve može da bude uzrok opadanja kose

MODA & LJEPOTA

Evo šta sve može da bude uzrok opadanja kose

Da li se suočavate sa ovim problemom, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose...



Agresivni šamponi 
Da, znamo da svi modeli na reklamama za šampone imaju bujnu i sjajnu kosu, ali ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija. 
Fizički stres 
Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenom ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste. 
Mentalni stres 
Možda je isprva teško poverovati, ali mentalni i emotivni stres mogu izazvati opadajne kose. Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utiče na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći. 
Trudnoća 
Promjene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vrijeme nakon porođaja. 
Nedovoljno vlage 
Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je negovati. 
Agresivno tretiranje kose 
Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti korijen kose i izazvati njeno ispadanje. 
Trihotilomanija 
U pitanju je opsesivna navika čupanja kose. Može izazvati gubitak kose u pečatima, ili po cijeloj površini glave. Ukoliko se kontroliše na vrijeme, kosa će izrasti ponovo. U suprotnom, gubitak kose biće trajan. 
Genetika 
Sa gubitkom kose nekad je povezan nasledni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se djeci dogoditi ista stvar znatno su povećane. 
Rigorozne dijete 
Ukoliko preskačete obroke, vaše tijelo neće dobijati određene nitrijente. Nedostatak vitamina, gvožđa ili određenih proteina mogu izazvati opadanje. 
Nezdrave navike 
U ovo spada pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utičući i na rast kose. 
Hipotireoza 
Štitna (tiroidna) žlezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utiču na pravilno funkcionisanje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose. 
Infekcija 
Mnogo je gljivica, bakterija, i parazita koji mogu izazvati opadanje kose. Infekcije vremenom mogu postati gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu. 
Autoimune bolesti 
Kod autoimunih bolesti tijelo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave. 
Lijekovi 
Ako vam je zdravlje već duže vrijeme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usled uzimanja jakih lijekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajaće duže.


Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.