Vijesti:

Sedam trikova koji podižu raspoloženje za sekund

 PSIHOLOGIJA 
Sedam trikova koji podižu raspoloženje za sekund
Jedna psihološka studija je pokazala da, dok nam je s jedne strane mali dio naše individualne sreće predodređen genetikom i svakodnevnim okolnostima, čak 40 odsto može biti kontrolisano našim mislima i postupcima




Foto: derbybanane.com
Nije ništa neobično da se ponekad osjećate tužno. No, često nam do takvog stanja dolazi i zbog potpuno banalnih i zapravo nevažnih sitnica.
Gaj Vinč, psiholog i autor knjige “Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure and Other Everyday Hurts” tvrdi kako do lošeg raspoloženja može doći kada zaboravimo nekome da čestitamo rođendan.
Jedna psihološka studija je pokazala da, dok nam je s jedne strane mali dio naše individualne sreće predodređen genetikom i svakodnevnim okolnostima, čak 40 odsto može biti kontrolisano našim mislima i postupcima.
To znači da, kad se osjećamo loše, sami sebi možemo biti najbolji prijatelji i možemo pomoći da na najbrži i najlakši način izbacimo negativne misli.
SLUŠAJTE VESELU MUZIKU
Studija koja je 2013. godine sprovedena na univerzitetu u Misuriju, pokazala je da nam slušanje vesele muzike zaista može popraviti raspoloženje. Autor studije, Juna Ferguson, tvrdi kako pritom ne bi trebalo previše razmišljati i pitati se – “Jesam li sad napokon srećan?”, već bi trebalo da se prepustimo muzici i ona će učiniti svoje.
Foto: huffpost.com
DOBRO SE NASMIJTE
Studija provedena na Stanfordu i objavljena u magazinu Prevention dokazala je da smijeh povećava količinu dopamina u mozgu, a upravo je on zaslužan za popravljanje raspoloženja. No, osim toga, stručnjaci tvrde kako smijeh u našem tijelu povećava i količinu kiseonika i smanjuje stres zbog čega se osjećamo pozitivnije i opuštenije.
PROŠETAJTE
Daniel Kripke, doktor medicine sa Univerziteta u Kaliforniji, tvrdi – studije su pokazale da pojedinci, koji se tokom dana više izlažu spoljašnjem svijetlu, imaju manje problema sa spavanjem i manje su depresivni, a takođe postoje i dokazi da nas svijetlo može učiniti produktivnijima.
Foto: visitwales.com
OČISTITE NERED
Autorka knjige “The Highly Sensitive Person”, Elain Aron, tvrdi da nas “nered neprestano podsjeća na poslove koje bi trebalo da obavimo, ali ne obavljamo” i zbog njega se često možemo osjećati loše. Ona takođe tvrdi kako ne bi trebalo cio dan da provodimo u čišćenju nereda, već da samo najvažnije stvari dovedemo u red, jer nas već i privid reda može učiniti srećnijima i popraviti nam raspoloženje.
ZAGRLITE NEKOG
Tifani Fild, naučnica sa Univerziteta u Majamiju rekla je – kada stimulišete receptore za pritisak na vašoj koži, smanjuje se količina hormona stresa.
RAZMIŠLJAJTE  O POZITIVNIM DOGAĐAJIMA
U članku za “Psychology Today”, doktorka Suzan Biali, preporučuje da bi trebalo da se prisjetimo pozitivnih događaja iz našeg života ili tri stvari koje nam trenutno idu u pozitivnom smjeru.
Foto: alternativainformacije.com
DAJTE SEBI ODUŠKA
– U mnogim situacijama je bolje da iz sebe izbacimo negativne emocije i to nam pomaže da stvorimo potrebnu ravnotežu – tvrdi psiholog Leon F. Seltzer, koji smatra da je ponekad zaista korisno o svojim problemima da se požalimo nekoj bliskoj osobi.
IZVOR:Telegraf.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.