Vijesti:

Ove stvari se više neće koristiti za pet godina!

 Zanimljivosti 
Svijet se svaki dan razvija sve više i više, a zajedno sa njim i digitalna tehnologija, koja danas čini sastavni dio našeg života.
Foto: bobbyowsinski.blogspot.com, ilustracija
Međutim, u narednih pet godina sljedećih pet uređaja i tehnologija neće biti ključno niti će biti neophodni, kao što su danas. Prije samo pet godina, svijet je bio potpuno drugačije mjesto. Recimo, iako su svi predviđali "pad" tad tek najavljenog iPad tableta danas terenski i radnici na otvorenom najčešće nose upravo tablet (iPad ili neki drugi), koji je odavno zamijenio mobilni PC tj. laptop
Keš i bankomati
Iako vam to na "prvu loptu" zvuči nemoguće, već sad u razvijenom svijetu, novac koriste elektronski više nego u papiru i kovanicama. Plaća se SMS-om, preko Messenger-a, na isti način se šalje i novac među korisnicima, plaća se telefonom, prislanjanjem uređaja terminalu na kasi… Keš odavno nije u modi čim pređete granicu Srbije, bankomati su sve češće meta napada, a trend zamjene novca plastikom i onlajn bankarstvom sve je prisutniji i kod nas. Već sada možete da plaćate kroz aplikacije svoje mjesečne obaveze, parking plaćate SMS porukom, učestvujete u humanitarnim akcijama, a plaćate i mobilnim širom zemlje, pomoću NFC tehnologije i plaćate BusPlus kartu.
USB memorija
Iako praktični, USB stikovi će uskoro biti nepotrebni - zamijeniće ih Cloud u svakom smislu. Fajlove je već sad mnogo lakše direktno s kompjutera ili telefona proslijediti nekome putem linka kroz Drive, iCloud, OneDrive, Dropbox, Box ili neki drugi servis. Da ne spominjemo i to što su USB stikovi često nosioci različitih virusa i malicioznog softvera, a da toga korisnici i nisu svjesni.
Lozinke kakve sad koristimo
Biometrija, prepoznavanje lica i rožnjače, Iris skeneri, pametne kamere prepoznavaće naša lica i otključavati sve što poželimo. Isto sad radi Windows 10 sa svojom Hello opcijom ili Lumia 950 i 950 XL telefoni. Zahvaljujući prepoznavanju dubine i svih ostalih "dimenzija" prostora koje snimaju kamere mogu na nepogrješiv način da shvate da li se radi o lažnoj ili pravoj osobi, kao što se sve već može otključati otiskom prsta na bilo kojem uređaju. Lozinke će polako biti sve manje korišćene, a to će nam u neku ruku i olakšati korišćenje digitalnih tehnologija, jer ćemo pamtiti manje podataka.
Daljinski upravljači
Integracijom infrared-a u telefone neki uređaji već sad u potpunosti mogu da se koriste putem telefona, kroz aplikaciju, bez potrebe za posebnim upravljačem (pogledajte primer klima - mobilni - pametni TV). Dolaskom Internet of Things tehnologije, koja će praktično objediniti sve uređaje trend kontrolisanja svakog uređaja nekim drugim biće još izraženija i daljinski upravljači više neće biti neophodni kod kuće ili u kancelariji.
Polako, baš polako, ali sigurno sve više kompanija širom svijeta usvaja " cloud-computing" model poslovanja, koji se oslobađa papira i sve odluke potpisuje i prenosi preko elektronskih faktura, ugovora i dokumentacije. Sve je u elektronskoj formi i nema potrebe za potpisivanjem, štampanjem i slanjem u klasičnom, papirnom obliku. Već sad postoji model koji digitalnim sertifikatima i potpisom omogućava ovakav vid poslovanja i kod nas. Ne samo da će ovo dovesti do bržeg obavljanja posla, nego i do značajnih ušteda kroz papir, štampu i korišćenje poštanskih usluga.                                          IZVOR:mondo.rs/TechChrunch

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.