Vijesti:

20 stvari za koje niste znali da vaš iPhone može


TEHNOLOGIJA

20 stvari za koje niste znali da vaš iPhone može

Postanite iPhone stručnjak sa ovim trikovima...

Vaš iPhone može da uradi niz magičnih stvari kojih sigurno niste bili svjesni. Evo liste od nekoliko najboljih iPhone skrivenih funkcija:
1. Protresite za undo
Napravili ste grešku dok ste kucali poruku ili prepravljali sliku? Bez brige, samo protresite telefon, kao da pravite koktel i program će vas upitati da li želite da povratite (undo) željenu akciju.
2. Napunite bateriju brže uz pomoć airplane režima
Prelaskom na airplane režim štedite bateriju jer se automatski gase bežični i ćelijski pristup, čime se omogućava da se telefon napuni dva puta brže.
3. Nabavite Siri da čita mailove glasno za vas
Samo kažite čarobnu riječ "Čitaj moje mailove" i Siri će pročitati sve poruke za vas. Takođe, možete joj reći da vam pročita samo najnovije mailove ili da vam pročita mailove od određenog kontakta.
4. Saznajte koji avioni lete iznad vas
Samo je upitajte:"Koji avioni lete iznad mene?" (What flights are above me?) ili joj samo kažite "avioni iznad mene" (planes overhead) i dobićete listu svih aviona koji trenutno lete iznad vas.
5. Naučite Siri kako da izgovara riječi
Najbolji dio u vezi ovog je da možete da se osjećate pametnije od Siri. Kad god Siri pogrešno izgovori neku riječ, vi joj samo kažete: "Ne kaže se kako ti izgovaraš" (That's not how you pronounce) i ona će vam ponuditi alternative. Tada možete da izaberete onu koja vam najviše odgovara.
6. Automatski isključite muziku sa vremenskim brojačem (tajmerom)
U aplikaciji tajmer izaberite "Kada tajmer završava"(When timer stops), nakon toga spustite dolje i izaberite opciju "stop playing". Tajmer će automatski isključiti vašu muziku nakon bilo kojeg vremena koje ste podesili.
7. Napravite fotografiju sa dugmadima za podešavanje zvuka
Ponekad je teško da napravite fotografiju tako što ćete pritisnuti "capture" dugme, npr. u slučaju da nosite rukavice. U tim slučajevima možete pritisnuti dugme za pojačavanje ili smanjivanje zvuka i fotografija je napravljena.
8. Napravite više fotografija u nizu odjednom
Ako držite tipku za snimanje, vaš telefon će napraviti seriju fotografija u  nizu. Ovo je veoma korisno ako pokušavate da fotografišete nešto što je u pokretu.
9. Otkrijte vrijeme na SMS porukama
Povucite tekst na kojoj je poruka i vidjećete oznaku vremena za svaku tekstualnu poruku. Između ostalog, ovo će vam pokazati koliko vremena izgubite kucajući poruku.
10. Koristite vaš iPhone da podesite stepene
Treba da okačite sliku? U Compass aplikaciji prebacite ekran nalijevo i vaš iPhone će postati savršen stepen.
11.Napravite da vaš iPhone izgovara označenu riječ
Prvo morate da omogućite Speak opciju. Da biste to uradili idite na Settings > General > Accessibility > Speak Selection i uključite je. "Speak" dugme će se pojaviti kad god želite da izaberete tekst. Bonusmožete izabrati različiteakcente (bi li radije Aussie iPhone?), Pa čak i kontrolisati brzinu kojomodabrani tekst govori.
12. Počnite novu rečenicu tako što ćete dva puta pritisnuti dugme za razdvajanje (spacebar)
Kad god pišete i morate početi novu rečenicusamo dvaput dodirnitespacebar i ona će automatski dodati period i prostor za vas.
13. Pogledajte detaljniji kalendar
Kada koristite aplikaciju kalendar, samo okrenite telefon horizontalno i prikazaće vam se detaljniji kalendar kakav ste željeli.
14. Zaključajte autofokus i ekspoziciju dok snimate sliku
Možete zaključati  fokus i ekspoziciju, pritiskom i držanjem prst na zaslonudok se ne pojavi žuti kvadrat kako  treperi dva puta. Žuta ikona koja kaže"AE / AF lock" pojaviće se na dnu ekrana, čime ćete znate da ste zaključani uekspoziciju i fokusTo će ostati sve dok ne završite sa slikanjem.
15. Dodajte veb sufikse klikom na samo jedan taster
Kada kucate veb adresu, samo držite "." na dnu vaše tastature i pojaviće se meni prikazujući vam sufikse (.com, .net, .edu..)
16. Brz pristup vašim email nacrtima
Kada budete koristili mail aplikaciju, držite compose ikonu u donjem desnom uglu ekrana i brzo će vam iskočiti lista vaših nacrta.
17. Prilagodite vibracije
Ovo će vam omogućiti da promijenite model vibracije za upozorenja i obavještenja. Idite na Settings > Sounds > Ringtone > Vibration > Create New Vibration. Takođe, možete napraviti model vibracije za pojedinačne kontakte prateći istu proceduru sa liste kontakata.
18. Kreirajte prilagođene prečice na tastaturi
Ovo ćete uraditi tako što ćete ući na Settings > General > Keyboard > Shortcuts > Add New Shortcut. Ukucajte riječ ili frazu i prečicu koju želite da koristite za to. Svaki put kad poželite tu prečicu, cijela fraza će vam se magično pojaviti.
19. Napravite šifru od slova (ne samo od brojeva)
Idite na Settings > General > Passcode Lock i isključite "Simple Passcode". Bićete upitani da promijenite šifru, a puna tastatura će vam se pojaviti na ekranu umjesto one samo sa brojevima. Ova tastatura će se pojaviti svaki put kad otključavate telefon.
20. Podesite telefon da blica kad prima notifikacije
Osim što vaš iPhone može da zvoni ili vibrira kad dobije notifikaciju, možete da podesite i da emituje LED blic. Idite na Settings > General > Accessibility, zatim pomjerite nadolje i pritisnite “LED Flash for Alerts." Oprez: blic je veoma svijetao.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.