DOM
Genijalni savjeti profesionalaca da ispržite ribu baš poput njih
Izaberite pravu ribu. Losos i brancin su izuzetno pogodni za prženje jer imaju tanku, ukusnu kožu. Izbjegavajte ribe s debljom kožom poput tunjevine i sabljarke.
Prije prženja filete ribe stavite na papirnati ubrus kako biste ih osušili.
Zasjecite plitko krajeve fileta na nekoliko mjesta.
Filete posolite i popaprite neposredno prije prženja. Posolite li ih prerano, sol će izvući sokove iz ribe.
Koristite tiganj u kojoj se toplota ravnomjerno širi. Najbolji su tiganji od nehrđajućeg čelika ili teflonske. Malo je zagrijte prije nego što u nju stavite ulje.
U tiganj potom prvo stavite stranu fileta na kojoj se nalazi koža. Ukoliko koristite tiganj od nerđajućeg čelika, može se dogoditi da se koža zalijepi, ali ne brinite - tokom prženja će se odvojiti od tiganja.
Lagano protresite tiganj tokom prženja kako koža ne bi izgorjela, ali će postati hrskava.
Nakon nekoliko minuta, okrenite ribu na drugu stranu i kratko pržite.
Nema komentara:
Objavi komentar