ZDRAVLJE
Namirnice koje su dobre za zdravlje i ljepotu!
Ako želite da izgledate mlado, lijepo i zdravo, onda ove namirnice uvrstite u vaš svakodnevni meni.
Kelj
Odličan je izvor vitamina A, C, mangana, a sadrži i hranljiva vlakna, kalcijum, bakar, vitamin B6 i kalijum. Ova kombinacija vitamina, minerala i fitonutrijenata čini kelj jednom od zdravijih namirnica. Kelj se preporučuje dijabetičarima jer hranljiva vlakna održavaju nivo šećera u krvi na normali. Blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sistem.
Hranljiva vlakna iz kelja se vezuju za kancerogene supstance i odstranjuju ih iz organizma, pa i na taj način preventivno djeluju protiv raka debelog crijeva. Bogat je kalcijumom koji je neophodan kostima, kao i karotenoidima, posebno luteinom i zeaksantinom koji spriječavaju oštećenja oka zbog prevelikog izlaganja ultraljubičastom zračenju i preventivno djeluju protiv katarakte.
Voda sa limunom
Poznato je da vitamin C djeluje snažno u borbi protiv starenja i slobodnih radikala. Kako spolja, tako i iznutra limunov sok čisti kožu. Neka vam pređe u naviku da ujutro popijete vodu s limunom i vremenom će vam koža zablistati.
Topla voda sa limunom smanjuje kiselinu u želucu i podstiče rad digestivnog sistema. Ovaj jednostavan napitak stimuliše rad crijeva, a topla voda opušta mišiće što smanjuje nadutost i digestivne smetnje.
Jaja
Poznato je da su jaja nutritivno vrijedna namirnica koja sadrži veliku količinu proteina, a malo kalorija. Belance se smatra idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Od ukupne količine masti u jajetu, polovina pripada nezasićenim masnim kiselinama.
Jaja predstavljaju dobar izvor kolina, luteina, gvožđa, vitamina B2, folne kiseline, vitamina D i E. Gvožđe u jajima ima visoku bioraspoloživost pa se preporučuje ljudima koji imaju problem sa nedostatkom gvožđa u krvi.
Avokado
Avokado sadrži veliku količinu biljnih vlakana, nema natrijuma ni holesterola, a sadrži 20 esencijalnih hranljivih sastojaka - između ostalog, bogat je kalijumom, mononezasićenim i polinezasićenim mastima (omega 3), vitaminima A, C, D, E i K i vitaminima B grupe.
Osim korisnih masnih kiselina, tome doprinosi velika količina prirodnog vitamina E, za koji je potvrđeno da može da neutrališe slobodne radikale i stvaranje proteinskih naslaga u mozgu, da u ranoj fazi ukloni simptome Alchajmerove bolesti i da spriječi gubitak memorije ili da uspori napredovanje bolesti.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće bogato je brojnim korisnim sastojcima, lijek je za mnoge bolesti, ali i odlična preventiva za očuvanje zdravlja. Orah je u narodu poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, jačanje mišića i vida.
Badem je izuzetno bogat bakrom, manganom, magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i kalcijumom. Izvrstan je izvor vitamina E i B kompleksa - riboflavina, niacina i tiamina.
Indijski orah predstavlja bogat izvor polinezasićenih masnih kiselina i proteina, celuloze, vitamina E, K i B1, magnezijuma i kalijuma, važnih za zaštitu kardiovaskularnog sistema. Sadrži čak pet puta više vitamina C nego pomorandža...
Bademovo mlijeko
Jedno je od najzdravijih na svijetu, a može da se napravi čak i kod kuće i to za veoma kratko vrijeme. Konzumiranje badema obično se preporučuje u slučajevima konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije, kao i šećerne bolesti.
Oni su izvor vitamina E (koji je ključan za zdravlje srca), kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma i vitamina B6.
Cimet
U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i djeluju protivupalno. Nedavna istraživanja pokazala su da cimet može da se koristi i kao alternativa tradicionalnim konzervansima hrane jer njegova esencijalna ulja poseduju i antimikrobno djelovanje.
Uz to, predivan miris ovog začina podsticajno djeluje na rad mozga, pri čemu žvakanje žvakaće gume od cimeta naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.
Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Maslinovo ulje
Zahvaljujući svom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja naših krvnih sudova, štiti želudac i jetru. Podstiče rast tokom detinjstva, produžava životni vijek, dok istovremeno daje onaj jedinstven, nenadmašiv ukus jelu.
Najzdravije ulje je, svakako, čisto djevičansko maslinovo ulje jer se proizvodi jednostavnim cijeđenjem i filtriranjem zdravih maslina. Nutricionistički gledano, čisto djevičansko maslinovo ulje je dragocijena hrana, bogata hlorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i spriječavaju užegnuće ulja.
Grčki jogurt
Grčki jogurt je solidan izvor kalcijuma, a veoma je bogat proteinima. On takođe doprinosi održavanju tijelesne težine jer podstiče osjećaj sitosti. Pomaže i u regulisanju probave, neke osobe koje su intolerantne na laktozu dobro ga podnose. Istraživanja pokazuju da povećana konzumacija jogurta doprinosi produženju života i jačanju imunog sistema.
Nema komentara:
Objavi komentar