Vijesti:

Koja vrsta hljeba je najzdravija?


ZDRAVLJE

Koja vrsta hljeba je najzdravija?

Sa obzirom na toliko vrsta hljeba, teško je odlučiti se i uvidjeti koji je najzdraviji.

Stoga doktorica Rosemary Stanton otkriva sve tajne pojedinih vrsta hljeba te predlaže najzdraviju varijantu.
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb, osim ako je napravljen od izbijeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tokom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna. To pak rezultira jako mekim kriškama te blagim ukusom. Bijeli kruh sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, no dobar je izvor proteina i ugljenih hidrata.
Integralni hljeb
Kada je napravljen od cijelih žitarica, integralni hleb ima sličnu nutritivnu vrijednost kao i hljeb od cijelih žitarica. Međutim, često se integralni hljeb dobija kombinovanjem bijelog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vrijeme mljevenja. Na taj način nastane brašno s dužim rokom trajanja, no takav hljeb ne posjeduje jednaku hranjivu ravnotežu. Integralni hljeb ima više vlakana, vitamina i minerala od bijeloga hljeba te je obogaćen jodom i folnom kiselinom. Osim toga, integralni se znatno brže vari te ima veći glikemijski indeks od hljeba s cijelim žitaricama te u dvije kriške sadrži oko 2 grama vlakana.
Hljeb od cijelih žitarica
Dok je integralni hljeb zapravo bijeli hljeb pomiješan sa žitaricama, hljeb od cijelih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu te se time postiže veća nutritivna vrijednost. Hljeb od cijelog zrna, uključujući i vrste od raženog tijesta te one od kiselog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijeloga hljeba, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Hljeb od crnog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto duže vare. Stoga je ova vrsta hljeba dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će duže trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje hljebu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška hljeba od cijelih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.
Raženi hljeb od cijelog zrna
Raženi hljeb znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta hljeba zahvaljujući nižem nivou glutena. Svijetli raženi hljeba, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između bijelog i integralnog hljeba, a onaj s dodanim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog odabira zbog visokog udjela vlakana i vitamina. No ova vrsta hljeba nije pogodna za osobe sa celijakijom.
Hljeb od kiselog tijesta i cijelih žitarica
Kiselo tijesto diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta hljeba znatno jačeg ukusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome hljebu razlikuju se zavisno o korištenom brašnu. Prema riječima nutricionista, hljeb od kiselog tijesta s cijelim žitaricama definitivno je najzdraviji. No, valja obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste hljeba od kiselog tijesta zapravo imaju samo dodani vještački u0kus te nisu napravljene od pravog kiselog tijesta, stoga svakako provjerite naljepnicu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.