Vijesti:

NEVJEROVATNO: Evo kada naš mozak donosi najvažnije odluke


PSIHOLOGIJA

NEVJEROVATNO: Evo kada naš mozak donosi najvažnije odluke

Pogledajte šta je pokazala najnovija studija

Ispostavilo se da naš mozak dok spavamo, radi mnogo više nego što smo mislili. Nova studija ukazuje da možemo da prepoznamo i kategorišemo riječi dok spavamo.
"Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se mislilo", kaže koautorka studije Sid Kuder kognitivni neuronaučnik iz Pariza. 
"Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo jer djelovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari.
U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena koji su dovršavali zadatak klasifikacije riječi. 
Zadatak je podrazumijevao slušanje izgovorenih riječi a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili lijeve ruke - životinja (desna ruka) a objekat (lijeva ruka).  Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga. 
Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno riječi i dok su spavali. Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvjesnom stanju, iako ruka fizički nije pomjerana u snu. Jedina razlike je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada riječ-
"Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve - od donošenja odluka do pripremanja reakcije", rekao je Kuder a prenosi HuffPost. 
"Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osjetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove", dodaje on. 
Studija je objavljena u naučnom časopisu "Journal Current Biology", 11. septembra ove godine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.