Vijesti:

Putin ukida internet u Rusiji?

DRUŠTVO

Putin ukida internet u Rusiji?

Ukoliko dođe do sukoba, internet bi mogao biti ukinut u ovoj zemlji.

U Rusiji bi, ukoliko dođe do vojnih sukoba ili ozbiljnih demonstracija, internet mogao biti ukinut, najavili su visoki zvaničnici te zemlje. Predsjednik Vladimir Putin danas će predsjedavati savjetom bezbjednosti, koji bi, između ostalog, trebalo da se bavi i time kako da Moskva ukine internet u Rusiji u "slučaju nužde". Cilj ukidanja interneta je da se ojača kontrola na internetu, koje je od ranije bilo mjesto okupljanja opozicionara.
Njegov plan je da se domen RU. podvede pod kontolu države. U Rusiji je internet ostao rijetko mjesto diskusije i slobode govora.
Inače, Rusija ne bi bila prva zemlja koja je ukinula internet. StanovništvoSjeverne Koreje, osim državnog i vojnog vrha, ne posjeduje internet, mobilne telefone i kompjutere. Ova zemlja nema razvijenu internet mrežu zbog čega trpi minimalne posljedice pri uzvratnim hakerskim napadima sa Juga
Osim u Sjevernoj Koreji, i kineske vlasti strogo kontrolišu internet sadržaj iz straha od političkih ili društvenih nemira koji prijete da ugroze vladajuću komunističku partiju. Od 2009. godine u ovoj zemlji su zabranjeni popularni društveni sajtovi Facebok, Twitter, kao i YouTube, koji su bili ključni u pokretanju talasa nemira u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku. Blogeri sa više miliona pratilaca upozoreni su da ostavljaju pozitivne komentare na svojim blogovima.
Turska se pridružila ovom "trendu" cenzure na internetu, pa tako njeni stanovnici nemaju pristup YouTube-u i Twitteru. Iran je takođe blokirao ova tri popularna sajta pred izbore, a ta blokada i dalje traje.
Pored ovih zemalja, na spisku su još: Vijetnam, koji je blokirao Facebook, aPakistan i Eritreja YouTube.
Zabrane ovim sajtovima su ukinuli Alžir, Egipat i Tunis nakon Arapskog proljeća.
Sve navedene države su zbog istog cilja postavile ove zabrane - kako bi se zaustavilo širenje informacija koje ne odgovaraju aktuelnim vlastima.
Kako biste vi reagovali da naša aktuelna vlast ukine internet? Da li biste mogli bez ovih društvenih mreža? 

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.