Vijesti:

Poslovnik, psovke i tijesna većina: Novi saziv Narodne skupštine RS

 VIJESTI 

Poslovnik, psovke i tijesna većina: Novi saziv Narodne skupštine RS

Iako na početku nije izgledalo tako, Narodna skupština RS je danas konstituisana. Njen predsjedavajući Ilija Stevančević nakon 20 minuta umalo je potopio skupštinski brod u vodama vlastite neozbiljnosti i nepripremljenosti.


Frcalo je sa svih strana. Niko nije očekivao da će unakrsna vatra krenuti već na drugoj tački dnevnog reda, ali je prijedlog Socijalističke partije da se u Komisiju za izbor i imenovanje uvrsti i Nedeljko Milaković doveo do prvog "revolveraškog obračuna". Sa jedne strane skupštinskog "O.K. korala" stajali su Dragan Čavić, Milanko Mihajlica, Branislav Borenović i Vukota Govedarica, a sa druge Radovan Višković, Ilija Starčević i Igor Ragojičić.

Uslijedila je trosatna rasprava o tome da li je prekršen Poslovnik o radu NSRS. Stevančević je u dva navrata prekidao sjednicu, šaljući poslanike na polusatnu pauzu i tek nakon bezbrojnih replika, diskusija i nepreglednih glasanja - Milaković je izabran u Komisiju. Uslijedilo je polaganje zakletvi narodnih poslanika, novog-starog predsjednika i novih potpredsjednika RS, a onda je, kada je počela diskusija o kandidatima za predsjednika NSRS, nastalo sveopšte prepucavanje: poslanik PDP-a Branislav Borenović izašao je iz sale nakon što mu je navodno Milorad Dodik opsovao majku.

Nedugo zatim počeo je "kafkijanski proces", na kojem su Borenović, Govedarica, Mihajlica i Čavić optuživali Dodika za nepoštovanje načela Narodne skupštine RS, za vrijeđanje i pretvaranje NSRS u farsu, dok je, sa druge strane, Dodik uzvratio da nikakve psovke nije bilo, poentirajući apsurdnom rečenicom: "Ako treba ja se izvinjavam, ali neću!" 

Savez za promjene nije predložio nikoga za mjesto predsjednika NSRS, tako da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Nedeljko Čubrilović izabran sa 44 glasa "za", čime je otklonjena svaka sumnja u to ko ima skupštinsku većinu. Iako potpredsjednici NSRS nisu izabrani, jedno je jasno: tijesna skupštinska većina toliko će biti klimava da u narednom periodu nijedan poslanik oba bloka za vrijeme zasjedanja NSRS neće moći otići čak ni do toaleta, ako ne želi da, kao Stevančević danas, potopi brod političkih interesa vlastite partije. (Izvor:klix.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.