ZDRAVLJE
Evo zašto čokoladu treba jesti svaki dan!
Brojna istraživanja pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono djeluju na naše zdravlje, a naročito na srce i krvne sudove.
Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi da uvrstite u pravila za zdravi život – smatraju ljekari, a evo i zašto:
1. Jača ćelije srca i krvne sudove
Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tijela i štiti ga od bolesti, a sadrži i materije po imenu flavanoid i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih sudova.
Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbjegavajte mliječne i bijele čokolade koje obiluju upravim tim elementima.
2. Podstiče cirkulaciju
Studija objavljena u Journal of the American Heart Association u julu ove godine pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.
Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade sa 85 odsto kakaa dnevno mogli da hodaju 15 odsto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.
3. Snižava krvni pritisak i holesterol
Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo da snizi pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 nedelja da smanji brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri odsto.
4. Snižava holesterol u krvi
Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni dio starenja. Ako imate problema s prevelikim nivoom holesterola u krvi – tačnije s rastom "lošeg holesterola" posegnite za tamnom čokoladom.
Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 odsto u nivoima lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabilježen porast dobrog ili HDL holesterola.
Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 odsto u nivoima lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabilježen porast dobrog ili HDL holesterola.
5. Smanjuje stres
Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago da pročitate da tamna čokolada djeluje i na ovom području i da redovno uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa - kortizola u tijelu, kao i navale adrenalina.
Nema komentara:
Objavi komentar