Vijesti:

Koju vrstu gladi vi imate?

ZANIMLJIVOSTI

Koju vrstu gladi vi imate?

Dr Fil Mekgrou objašnjava koje vrste gladi postoje, kako ih razlikovati i kako će vam to pomoći da smršate.
Fizička glad
"To je ono kada vam tijelo poručuje: ‘Treba mi hrana inače će želudac početi da vari sam sebe’", kaže u šali dr. Mekgrou. U svakom slučaju, simptomi fizičke gladi su krčanje crijeva, ali ako ste dugo bez hrane, možete imati glavobolju ili vrtoglavicu.
Psihička glad
Dr Mekgrou psihičku glad opisuje kao stanje kada osjećate da se neka neprijatna situacija popravlja čim nešto prezalogajite. Na primjer, ukoliko jedete kada ste pod stresom na poslu, sljedeći put kada nadređeni bude vikao na vas, moguće je da ćete osjetiti iznenadnu glad. To je, zapravo, fizički odgovor na nekakvu emocionalnu potrebu.
Glad iz navike
Do ovakve gladi dolazi u određenim situacijama - možda ste gladni čim uđete u kuću sa posla zato što je “vrijeme da jedete”, odnosno tako ste navikli. Glad možemo osjećati i kada se nađemo na mjestima gdje inače jedemo, iako nismo zaista gladni.
Dr Mekgrou preporučuju da prije nego što započnete obrok, dobro razmislite da li je ona fizička, ili je krčanje crijeva samo odgovor na nekakvu emocionalnu situaciju ili iz navike.

Izvor: Kolektiv.me/mondo.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.