Vijesti:

Naučnici došli do iznenađujućih otkrića


ZANIMLJIVOSTI

Naučnici došli do iznenađujućih otkrića

Po prvi puta, fizičari su uspjeli 'zaviriti' u srce Sunca, a ono što su otkrili baca sasvim novo svjetlo na Zemljin izvor topline.

Tokom istraživanja, fizičari su u jezgru Sunca otkrili neutrone, električno neutralne subatomske čestice slabe interakcije i vrlo male mase za koje se vjeruje da su nastale u procesu fuzije. Njihovi rezultati mogli bi otvoriti jedno do sada ne istraženo područje o životu neutrona i njihovom putu od Sunčevog jezgra do Zemlje.
Istraživanje uz pomoć Borexino instrumenta, jednog od najosjetljivijih detektora neutrona, pokopanog na 1,4 kilometara u zemlji, sproveli su stručnjaci sa Univerziteta Massachusetts, piše Daily Mail.
Rezultati njihovog istraživanja upućuju na pronalazak neurina, stvorenih proton-proton (PP) fuziji za kojeg je poznato da se odvija u središtu Sunca.
'PP reakcija prva je u nizu reakcija odgovornih za nastajanje 99% energije Sunca', objasnio je dr. Andrea Pocar sa Univerziteta Massachutess.
Solarni neutroni produkt su niklearnih procesa i raspadanja radioaktivnih elemenata tokom fuzijskih reakcija u jezgru Sunca. Ove čestice emituju se u zvijezde brzinom sunčeve svjetlosti te udaraju u Zemlju više od 420 milijardi puta na četvornom metru Zemlje u svakoj sekundi.
Tokom putovanja prema Zemlji ostaju gotovo ne promjenjene zbog čega ih je izuzetno teško razlikovati od tragova ostataka nuklearnih raspadanja običnih materijala.
No uz pomoć Borexino instrumenta, stručnjaci su uočili te otkrili izuzetno značajne činjenice.
'Prema podacima prikupljenima ovim istraživanjem upoznali smo se sa začetnicima sunčeve energije, najvećeg proizvodnog lanca. Spoznali smo što se zapravo događa u izuzetno vrućem, gustom, sunčevom jezgru', kazao je dr. Pocar.
'Dok nas svjetlost koje vidimo na površini sunca obasjava već za 8 minuta, da bi se emitovala kao svjetlost, radijaciji iz sunčevog jezgra potrebno je na hiljade godina', objašnjava Pocar te dodaje ' upoređujući dvije različite vrste solarne energije, kao što su neutroni i svjetlo sa sunčeve površine, došli smo do zaključaka o sunčevoj termodinamičkoj ravnoteži na skali od 100.000 godina.'
'Možemo reći da smo zavirili u samu dušu Sunca', rekao je.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.