Vijesti:

FOTO: Najjeftiniji gradovi za život na svijetu

PUTOVANJA

FOTO: Najjeftiniji gradovi za život na svijetu

Predstavljamo vam devet najjeftinijih mjesta za život na svijetu.

Da li ste znali da ima mnogo onih koji umesto da odu negdje na desetodnevni odmor i obilaze muzeje, praktikuju da otputuju u drugu zemlju i tamo provedu čitave mjesece, ili čak i cijelu godinu. Ako ste avanturističkog duha i volite promjene, ovi gradovi su pravo rješenje za vas. Samo pripazite, ovi jeftini i relativno siromašni gradovi mogu biti i veoma rizični.
RIJAD, SAUDIJSKA ARABIJA
Iako ideja o životu u glavnom gradu Saudijske Arabije može izgledati odbojno zbog tradicionalnog načina života, naročito za žene, riječ je o izuzetno bezbjednom gradu za strance. U četvrtima gdje žive stranci nije dozvoljen pristup religijskoj policiji, tako da žene imaju veću slobodu u oblačenju, i muškarci i žene mogu se miješati u sportovima i rekreaciji na plivanju, tenisu, dobro opremljenim teretanama...
PANAMA SITI, PANAMA
Ovdje je život slobodniji i jeftiniji nego u Saudijskoj Arabiji. Tu možete doručkovati za 0,40 dolara (38 rsd), šoljica kafe je 15 američkih centi (5 centi). Taksi je izuzetno jeftin, a ako ste hrabri, možete se voziti i gradskim prevozom. Pregled kod ljekara košta šest dolara, pidžama 1,99 dolara, mjesečna kirija između 500 i 800 dolara, u zavisnosti da li je dvosoban ili trosoban stan. Pristojna večera koštaće vas 10 dolara, što znači da za dvije hiljade dolara jedna osoba može da živi luksuzno u Panama Sitiju.
BUKUREŠT, RUMUNIJA
Iako neki mogu prigovoriti da je riječ o oronulom gradu, u njemu se ipak može uživati. Flaša vina u prosjeku košta 4,12 dolara, hleb je takođe jeftin. Najbolja mjesta u gradu se ne nalaze u centru, i u njih treba da vas uputi neko od lokalnih stanovnika.
ALŽIR, ALŽIR
Zbog nasilja po kome je ovaj grad poznat, nije baš popularan za imigrante u posljednje vrijeme. U njemu su životni troškovi mali, ali su i plate niske. Inženjer ili ljekar stranac dobiće veću platu od Alžirca.
KATMANDU, NEPAL
Otkako je Nepal 2007. godine postao republika, zemlja se trudi da pobjedi siromaštvo i poveća BDP. Dosta je učinjeno, ali mnogo toga još treba da se uradi. Za strance ovdje je život jeftin. Vekna hleba košta 1,26 dolara, kutija cigareta samo 1,54 dolara. Ono što je u ovom gradu potrebno jeste i strpljenje. Električna mreža nije dovoljno velika, tako da stanovništvo često ostaje bez struje.
DAMASK, SIRIJA
Potpuno je razumljivo što je ovo mjesto postalo izuzetno jeftino. Centralni dio Damaska je, međutim, veoma čuvan i bezbjedan, i njegovi stanovnici kažu da žive “pod staklenim zvonom”. Život se tu odvija normalno, mladi izlaze i druže se, restorani su puni... Kutija cigareta košta samo 1,58 dolara, a boca vina je ispod šest dolara.
NJU DELHI, INDIJA
Budući da je riječ o sjedištu vlade, u ovom gradu je hrana izuzetno jeftina. Sistem podzemne željeznice sasvim dobro funkcioniše, u tržnom centru Čandni čok šoping je povoljan. Sitne popravke obuće ili kućnih aparata možete obaviti na ulici za manje od jednog dolara.
KARAČI, PAKISTAN
Uprkos činjenici da stanovnici ovog grada žive pod stalnom prijetnjom sukoba policije i talibana, grad ekonomski napreduje. Smatra se jednim od mega-gradova koji se najbrže razvijaju. To je grad u kome kutija cigareta koja košta 1,56 dolara što je za tri centa manje od vekne hleba. Stvari ovde jesu jeftine, ali bezbjednost vam nije zagarantovana.
MUMBAJ, INDIJA
Sa cijenom hleba od samo 91 cent, i gdje kutija cigareta košta 1,53 dolara, Mumbaj spada u krajnje jeftine gradove. Brza hrana koja se prodaje na ulicama izuzetno je ukusna. Stranci koji dođu ovdje treba samo malo da se raspitaju gdje su niže cijene, i naravno, da se cenjkaju. Mjesečni internet košta 15 dolara, a dvije bioskopske karte osam dolara.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.