Vijesti:

FOTO/VIDEO: Namib, jedina pustinja koja izlazi na more!


PUTOVANJA

FOTO/VIDEO: Namib, jedina pustinja koja izlazi na more!

I ne samo to, ona se smatra najstarijom pustinjom na svetu!

Ovo je jedina pustinja na svijetu koja izlazi na more! Namib ( ili prostrano mjesto ) je velika pustinja u jugozapadnoj Africi i zauzima područje od oko 50.000 kvadratnih km pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog okeana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike.
Namib pustinja smatra se najstarijom pustinjom na svijetu, koja je ovakve sušne i polu-sušne uslove imala bar 80 miliona godina.
Njenu neplodnost izaziva oštar suvi vazduh koga rashlađuje hladna Bengela struja koja teče duž obale. Pustinja ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna.
Iako je pustinja gotovo nenastanjena i nepristupačna, postoje povremena naselja u Sesriemu, blizu poznatog Sosusvla i velike grupe pješčanih dina koje su, sa visinom do 340 metara, najviše pješčane dine na svijetu.
"Morska pustinja" Namib je dom velikom broju neobičnih endemskih vrsta biljaka i životinja (beskičmenjaci, reptili i sisavci) koje doslovno žive od magle, s obzirom da im je to jedini izvor vode.
Pustinja Namib je stavljena na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Africi 2013. godine kao "jedina obalna pustinja na svijetu u kojoj na prostrana pješčana polja dina djeluje magla.
Koliko je ona zaista nestvarna i daje utisak kao da posmatrate neku drugu planetu, a ne Zemlju, uvjerite se u videu:

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.