Vijesti:

Morska hrana može poboljšati vaše zdravlje!

ZDRAVLJE

Morska hrana može poboljšati vaše zdravlje!

Zbog niske kalorične vrijednosti morski plodovi su odličan izbor za one koji bi se rado riješili suvišnih kilograma.

Morska hrana ne samo da je ukusna, nego zbog velikog sadržaja nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na naše zdravlje i vitalnost. Ona sadrži omega 3 masne kiseline, koje su našem tijelu neophodne. One spriječavaju nastanak srčanih oboljenja, stimuliraju metabolizam i daju nam puno energije. Iako morska hrana sadrži kolesterol, on neće naškoditi zdravlju. Zasićene masne kiseline, koje se nalaze u sirevima, mesu i brzoj hrani, su te koje škode vašem zdravlju.
RIBA
Hladnovodne ribe kao što su losos, skuša i tuna su najbolji izvor omega-3 masne kiseline, koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Losos
Pored toga što sadrži bjelančevine, selen, kalijum, vitamin D, vitamin B, jedan je od najbogatijih, najukusnijih i lako dostupnih morskih izvora omega 3 masnih kiselina. Sadrži malu količinu holesterola i malo kalorija. Ako uživate u njemu najmanje dva puta nedeljno trebali biste dobiti najbolju zaštitu protiv mnogih kardiovaskularnih bolesti. Losos smanjuje upale i ima povoljan učinak na našu kožu, kosti, imunološki sustav, zube i hormonsko zdravlje.
Dimljeni losos
Sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina, a nedavna istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline štite i zdravlje očiju. Najbolje bi bilo kada biste pripremali svježi losos. Ukoliko ste ljubitelj dimljenog lososa, provjerite sastav i količinu soli. Idealna porcija bi bila oko 4 kriške dimljenog lososa (85g) jer ćete na taj način unijeti oko 25% preporučene dnevne doze soli.
Ukoliko imate problema s visokim krvnim pritiskom, dimljeni losos jedite u što manjim količinama, a zamijenite ga sviježim i pripremajte na zdrave načine.
Bijela morska riba ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a kako su toksini prisutni u ribama uglavnom topljivi u mastima, sadrži i manje toksina. Ribe tokom života akumuliraju toksine (poput žive iz mora) pa dugoživuće, masnije i ribe koje se hrane drugim ribama (tuna, morski pas) sadrže više toksina. Najpoznatije vrste bijele morske ribe na našim prostorima su orada, kovač, brancin, oslić i škarpina.
RAKOVI
Odličan su izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. U njima ćete pronaći u manjoj količini selena, kroma, kalcija, bakara i cinka. Ipak, omega 3 masne kiseline su kod raka najzastupljenije. Ove masne kiseline imaju protivupalna svojstva, pa mogu biti dobre za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska i artritisa. Selen je snažan antioksidans koji će smanjiti količinu  slobodnih radikala u vašem tijelu.
Rakovi sadrže malo kalorija, tek 128 u 100g, a veliku količinu zasićenih masti, zbog čega su odlični za zdravlje srca i krvnih žila. Odličan su izvor vitamina B12 i cinka koji jača imunitet.
Ipak, rakovi sadrži veliku količinu holesterola, stoga nemojte pretjerivati ako imate problema s visokim holesterolom.
Škampi
Svježe škampe su bogate cinkom, jodom, selenom te vitaminom B12, kojeg u organizam možete unijeti jedino konzumiranjem namirnica životinjskog porijetla kao što su meso i riba. Izbjegavajte ih u umacima koje u restoranima često služe kao prilog. Smrznuti škampi sadrže velike količine soli, jer se u procesu smrzavanja koristi natrijum. 
Jastog
Bogat je jodom, selenom, vitaminom E te vitaminom B. Sadrži manje kalorija, holesterola i zasićenih masti od nemasne govedine, svinjetine i škampa. Vitamin E koji se nalazi u jastogu će štititi stanice od oštećenja.
Možda pripada luksuznoj hrani, ali jastog je zdrav i bogat proteinima.
ŠKOLJKE
Odličan su izvor vitamina B12 koji jača živce i poboljšava rad mozga. Takođe, tu su i željezo i minerali koje je teško pronaći kao što su magnezijum i kalijum.
Kamenice
Odličan su izvor proteina, cinka i omega 3 masnih kiselina. Poboljšavaju raspoloženje i reguliraju nivo stresa, a pripisuju im se afrodizijačka svojstva.
Kamenice sadrže više cinka od većine drugih namirnica. Cink poboljšava reproduktivnu i seksualnu funkciju, naročito kod muškaraca. Vitamini A, C i B12 su od vitalnog značaja za stvaranje energije u organizmu.
Takođe su bogate kalcijem, što je odlično za izgradnju kostiju. Ipak pripazite kakve kamenice konzumirate, jer mogu sadržavati veliku količinu žive, koja oštećuje mozak, bubrege i pluća.
Dagnje
Dagnje su pravo bogatstvo selena, željeza, folne kiseline, vitamina A, vitamina B, joda i cinka. Jod će pomoći osobama kojima štitnjača proizvodi premalo tirozina, što je problem kod velikog broja žena u tridesetim i četrdesetim godinama, a jedan od simptoma je umor.
Od svih školjka, dagnje imaju najviši nivo omega 3 masnih kiselina koje pozitivno utiču na srce, kardiovaskularni sastav i cirkulaciju krvi, a sadrže još i folnu kiselinu i vitamin B12. Folna kiselina i vitamin B12 će ukloniti umor, zbunjenost i spriječiće oštećenje živaca.
Već s jednom porcijom dagnji ćete unijeti više vitamina B12 nego je potrebno, pa se suzdržite u trudnoći, jer postoji mogućnost od trovanja.
Jakobove kapice
Kao i sve školjke, odličan su izvor proteina i omega 3 masnih kiselina, a sadrže jako malo zasićenih masti. Dobar su izvor vitamina B, magnezija i kalija, a imaju nisku kalorijsku vrijednost.
Jakobove kapice će vas zaštititi od krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždani udar. Takođe, sadrže magnezijum koji će poboljšati funkcioniranje mišića i mozga, a kalijum regulira kontrakcije mišića, zbog čega su jakobove kapice odlične za cijelokupno zdravlje.
GLAVONOŠCI
Lignje
Odličan su izvor bjelančevina, proteina, sadrže omega 3 masne kiseline, kalcijum, bakar, cink, B vitamin i jod. Bakar je potreban za apsorpciju i pohranu željeza i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo B vitamina će olakšati migrene, a kalcijum je koristan kod izgradnje kostiju i zubi.
Lignje se mogu pripremati na razne načine, a sadrže tek 70 kalorija na 100g. Međutim, ukoliko ih konzumirate pržene uz dodatan prilog, broj kalorija se znatno povećava, ali i nezasićenih masnih kiselina koje štete srcu i krvnim žilama.
Lignje su odličan izbor kako za predjelo tako i za glavno jelo, važno je samo da ih ne prepržite. Ukoliko ih prepržite kalorije se utrostruče, te se dodaju trans masnoće, za koje znamo da povećavaju rizik od određenih vrsta raka.
Hobotnica
Hobotnica sadrži veliko bogatstvo vitamina B, kalija i selena, takođe je odličan izvor taurina i željeza. Taurin je aminokiselina koja pomaže kod smanjenja holesterola i može pomoći u prevenciji bolesti srca. Ima umirujući učinak na živčani sastav, te je hobotnica idealan izbor večere prije spavanja.
Hobotnica je odličan izvor željeza, stoga se preporučuje osobama koje pate od anemije zbog manjka željeza.
Najbolje bi bilo kada biste uzimali manje hobotnice, jer je tada veća vjerojatnost da će biti ukusna. Naime, starije i veće hobotnice su žilave i tvrde za jesti ako nisu ispravno pripremljene.

Izvor: E-kako.geek.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.