Vijesti:

Nizamska džamija jedna od najstarijih u Podgorici

DRUŠTVO

Nizamska džamija jedna od najstarijih u Podgorici

Jedna od najstarijih džamija na prostoru Podgorice i okoline, Nizamska džamija u Tuzima, godinama je jedno od mjesta koje osim domicilnog stanovništva, često posjećuju i građani Republike Turske.
U okviru ovog vjerskog objekta, koji datira još od vremena sultana Mehmeda Fatiha Drugog, nalazi se i šehidsko mezarje, u kojem su ukopani turski vojnici, koji su poginuli u bitkama na ovim prostorima.
Iako nema preciznih podataka o datumu izgradnje ove džamije, pretpostavka je da je sagrađena u 17. vijeku. Sve do 1930. godine ova džamija je bila funkcionalna i širom otvorena za sve vjernike, prenosi agencija Anadolija.
“Kada je stradala 1931. godine, o njenom postojanju donedavno su svjedočili još samo temelji i ostaci zidina. Džamija je prestala sa radom 1931. godine. Kao takva, džamija je vremenom propadala. Ostale su samo zidine“, rekao je Nedžad Drešević, predsjednik NVO “Šeher”, koja se bavi očuvanjem, obnovom i izgradnjom islamskih spomenika kulture. 
Ova NVO je uz pomoć građana 2010. godine počela obnovu džamije, nakon što 70 godina nije bila u funkciji.
Period rekonstrukcije džamije nije bio jednostavan. Bilo je potrebno sačuvati i džamiju, a i mezarje koje se nalazi u sklopu dvorišta. Drešević kaže da su uz pomoć ljudi iz Turske uspjeli u svojoj namjeri.
“NVO„Šeher“ je uradila grube radove na džamiji, i podigli smo minaret. Dolaskom Ahmeta Davutoglua u Crnu Goru 2010. godine, sadašnjeg premijera Republike Turske, koji je tada bio šef diplomatije ove zemlje, koji je tada obišao mezarje i džamiju, dobili smo obećanje da će nam i oni pomoći. Tako da je Turska agencija za razvoj (TIKA ) u rekordnom roku odradila ostatak posla i džamija je otvorena u noći Lejletu-L-Kadra, 2010. godine“, kaže Drešević.
U vrijeme Osmanskog carstva u sklopu džamije bio je i mekteb, gdje su turski vojnici, askeri, izučavali Kur'an i vjerski i duhovno se obrazovali. O njihovom prisustvu svjedoči i veliko mezarje u dvorištu džamije.
“Samo ime džamije nam govori da je u blizini bio vojni logor, ili da je u početku samo vojska klanjala u njoj. Tu su mezari iz vremena sultana Mehmeda Fatiha Drugog”, kaže Drešević.
Većina nišana na ovom mezarju nije obilježena. Ipak, na pojedinim nišanima se može vidjeti uklesana medalja, što kako kako kaže jedan od džematlija i mještana Haris Ramović potvrđuje da su tu sahranjeni turski vojnici.
“Evo vidite, na nekoliko mjesta imate na nišanima uklesane medalje. To su bili ordeni koji su ti vojnici posjedovali", ističe  Ramović.
Pretpostavlja se da na ovom šehidskom groblju počiva oko 400 askera.
Od perioda zvaničnog otvaranja džamije, pa do danas, uložena su mnoga sredstva kako bi Nizamska džamija i mezarje koje se nalazi pored izgledali što bolje.
“Napravili smo zid, kako bi sačuvali šehidsko mezarje. Tu sada ima i posađenog drveća, kao i cvijeća na ulazu. Takođe, džamija izgleda veoma lijepo i u unutrašnjosti. Visina minareta iznosi 43 metra“, naglašava Nedžad Drešević, koji je nedavno u sklopu crnogorske delegacije koja je bila u Turskoj posjetio i predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Anadolija

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.