Vijesti:

Loši ste u matematici? Vaša majka je kriva za to

ZDRAVLJE

Loši ste u matematici? Vaša majka je kriva za to

Djeca čije su majke imale nizak nivo tiroksina u trudnoći su dva puta slabija u matematici.


Tiroksin, koji prolazi od majke na bebe u materici, od presudne je važnosti za razvoj mozga - ali mnoge buduće majke imaju premalo tog hormona.
Istraživač Martijn Finken proučavao je gotovo 1.200 djece od kada su bili u materici dok nisu krenula u školu. On je njihovim majkama mjerio nivo tiroksina u 12. nedjelji trudnoće i te rezultate upredio sa dječijim testovima iz aritmetike i jezika kada su imala pet godina. Oni koji su bili izloženi najnižem nivou tiroksina u materici imali su 90 posto veću vjerovatnoću da će se naći na donjoj granici u razredu, kad je u pitanju matematika. Ovi podaci su tačni, čak i ako se uzmu u obzir djetetova porodična istorija i zdravlje na rođenju. 
 
Ono što je interesantno je da nivo hormona nije povezan sa dječijim rezultatima povezanim sa rečnikom i jezičkim sposobnostima. Doktor Fingen navodi da je vjerovatno razlog taj što naše govorne sposobnosti zavise od našeg vaspitanja. Naša sposobnost za matematiku, sa druge strane, može se pratiti više putem razvoja mozga. Pedijatrijski enokrinolog iz VU Univerzitetskog medicinskog centra  iz Amsterdama će nastaviti da prati dječiji napredak tokom njihovog školovanja. "Ostaje da se vidi da li će se ovi problemi nastaviti u adolescentskom dobu. Nastavićemo da pratimo ovu djecu kako bi odgovorili na sljedeće veliko pitanje", rekao je Finken. On je dodao da bi se ovaj problem riješio tako što bi se žene testirale u ranoj trudnoći i davanjem tiroksina onima kojima je potreban. Doktori su ovo prije pokušavali, ali sa malim uspjehom. Međutim, doktor Finken smatra da je to zbog toga što trudnice nisu dobile određeni hormon u ranijoj fazi. Žene bi, prema Findenu, tablete trebale da uzimaju u prve četiri nedelje trudnoće.
Britanski stručnjak, profesor Džon Lazarus je objasnio da tokom rane trudnoće, nerođena beba još uvijek nije u stanju da proizvede sopstveni tiroksin. To čini da je beba zavisna od majčinog tiroksina, ali studije pokazuju da dvije trećine majki u Britaniji imaju nizak nivo ovog hormona. Profesor Lazarus, nekadašnji upravnik britanske tiroidne fondacije, rekao je da je nedostatak joda u ishrani široko rasprostranjeni problem. Jod, koji se nalazi u mlijeku i ribi, je glavni sastojak tiroksina. On je predložio da jod treba dodati soli, kako bi ga što više ljud unosilo u organizam, što je korak koji su preduzele mnoge zemlje. Profesor savjetuje da se jod unosi tokom trudnoće, te da je preporučljivo unijeti od 100 do 150mg dnevno.
Britanski doktori su još ranije upozorili da mnoge tinejdžerke imaju nizak nivo joda, čime se dovodi u rizik zdravlje njihove buduće djece. Studija iz 2011. godine u kojoj je učestvovalo 700 tinejdžerki je pokazala da skoro 70 odsto njih ima manjak minerala.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) je kazala da većina ljudi može da poboljša nivo joda tako što će konzumirati raznovrsnu ishranu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.