Vijesti:

Znate li šta sve utiče na snove?

ZANIMLJIVOSTI

Znate li šta sve utiče na snove?

Naučnici su otkrili da kreativci bolje pamte snove, kao i da osobe koje imaju lucidne snove mogu da nauče nove vještine dok spavaju.
Da li pamtite šta ste sanjali? Ili ste ubjeđeni da ništa ne sanjate? Ipak, naučnici tvrde da svi sanjaju, ali neko može da detaljno prepriča svoj san, a drugi se kao kroz maglu prisjećaju da su nešto sanjali.
Naučnici su utvrdili da na snove, između ostalog, utiče i magnetno polje, jer mozak osjeća geomagnetsku aktivnost i reguliše nivo hormona potrebnih za san. Snovi su zapravo živopisan oblik misli, a kao što teško možete da se sjetite nasumičnih misli koje su vam proletjele kroz glavu prije sat vremena, tako je teško da se sjetite i snova. Veća doza vitamina B može da pomogne ne samo u prisjećanju, već i u pojačavanju intenziteta sna, pokazalo je jedno američko istraživanje.
Ispitanici podjeljeni u tri ravnopravne grupe, pet dana su dobijali vitamin B6 i placebo. Četiri ispitanika, koji su dobijali najveću dozu vitamina su najčešće sanjali, a snovi su im bili živopisniji, bizarniji i emotivniji nego ostalima. Vitamin B6 pretvara aminokiselinu triptofan u serotonin, a to “budi” mozak za vrijeme REM faze i omogućava da lakše zapamtite ono što sanjate. Ipak, posavjetujte se sa ljekarom koja količina vam je potrebna, jer predoziranje vitaminom B može da dovede do nepravilnih otkucaja srca, grčeva, nesanice, visokog krvnog pritiska i napada panike.
Naučnici su takođe otkrili da kreativci bolje pamte snove, kao i da osobe koje imaju lucidne snove mogu da nauče nove vještine dok spavaju. U njima možete da kontrolišete događaje, kao da igrate video-igricu. Stručnjaci tvrde da oni koji češće igraju video- igrice češće i lucidno sanjaju. Oni mogu da kontrolišu djelove mozga zadužene za emocionalno donošenje odluka i socijalnu interakciju koji su od presudne važnosti za manipulaciju i učenje prilikom sanjanja. Naučene vještine ne mogu da budu kompleksne poput sviranja violine ili upravljanja helikopterom, ali postoje naučni dokazi da vježbanje određenih zadataka u snovima pomaže ljudima da budu bolji u njima kada su budni. Na primjer, lucidni sanjači, koji su u snovima vježbali bacanje novčića u čašu, postaju sve bolji i bolji u izvođenju istog zadatka kada su budni, objašnjavaju naučnici.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.