Vijesti:

Kako da povećate nivo testosterona ?

FITNESS

Kako da povećate nivo testosterona ?

Ovaj hormon ima značajnu ulogu u povećanju mišićne mase i poboljšanju gustine kostiju, pa će umnogome pomoći da ostvarite ciljeve.
Testosteron je hormon steroidne strukture čiji nedostatak može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme čak i kod žena - zamislite tek onda koliko je nama važan!
Između ostalog, posljedice smanjenog nivoa testoterona su depresija, smanjena želja za seksom, gojaznost i osteoporoza.
Na tržištu se mogu naći brojne tablete, losioni i rastvori koji vam mogu pružiti neophodan testosteron, ali su najzdraviji načini pravilna ishrana i još pravilnije vježbanje!
Sprint - Brojna naučna istraživanja su pokazala da nekoliko serija sprinta koji traje po samo 6 SEKUNDI podiže nivo testosterona toliko da se on ne smanjuje ni kada se odmorite od treninga.
Opterećenje - Ukoliko se dvoumite da li da podižete veći teret s manjim brojem ponavljanja ili da dižete laganije s većim brojem ponavljanja, riješavamo vašu dilemu: velika opterećenja podižu nivo testosterona! Dakle, čučnjevi s šipkom, mrtvo dizanje, benč pres!
Pauze - Brojna naučna istraživanja su pokazala da su duže pauze korisnije po porast nivoa testosterona. Trebalo bi da odmorite najmanje dva minuta ukoliko je to vaš cilj.
Koristite noge - Pored toga što je utvrđeno da vježbanje podiže testosteron, dokazano je i da se to naročito odnosi na forsiranje donjeg dijela tijela - i to opterećenjem!
Stručnjaci prdlažu sljedeći način vežbanja: zagrijavanje, benč pres - 4 serije, 8 ponavljanja, mrtvo dizanje - 4 serije, 8 ponavljanja i sprint - 6 puta po 10 sekundi.
Kardio - da ili ne?
Ako želite da povećate nivo testosterona, izbjegavajte da veći dio treninga posvetite kardio programu. Naučno istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da biciklisti imaju manje testosterona od bodibildera i, čak, muškaraca koji ne treniraju!

Izvor: Menshealth.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.