Vijesti:

Da li ste znali da su ove knjige zabranjene da se čitaju?

KNJIŽEVNOST

Da li ste znali da su ove knjige zabranjene da se čitaju?

Ovo je lista zabranjenih knjiga koje bi svaka žena (ali i muškarac) trebalo da pročita.

Nedjelja zabranjenih knjiga pokrenuta je 1982. poslije iznenadnog porasta broja zabranjenih knjiga u školama, knjižarama i bibliotekama. Od 1982. do danas, prema podacima Američke bibliotečke asocijacije, više od 11.300 knjiga našlo se na crnoj listi, a 2013. njih 307 uključujući romane Toni Morison, Suzan Kolins, Džona Grina, E. L. Džejms...
Knjige najčešće zabranjuju zbog "seksualno eksplicitnog" konteksta ili "uvredljivog jezika" ali se desi da se na listi prokazanih često nađu i književni klasici (prije neku godinu jedna od zabranjenih knjiga bila je "To kill a Mockingbird").
Ovo je lista zabranjenih knjiga koje treba pročitati a koje "pokrivaju" pitanja seksualne slobode i žena koje su se pobunile protiv sistema, represije, rasizma...
Na prvom mjestu je knjiga "Beloved" koju je napisao Toni Morrison, Pulicerom nagrađen roman o majci koju progoni smrt dijeteta. Knjiga sadrži i scene nasilja, seksa i rasprave o bestijalnosti i 2013. američki roditelji pokušali su da je sklone iz srednjoškolskih biblioteka.
"The Handmaid’s TaleMargaret Atwood, distopijski je roman o svijetu kojim vlada vjerska desnica i gdje je jednoj "sluškinji" u porodici višeg staleža dozvoljena samo jedna funkcija - da se razmnožava. "Sluškinjina priča" je za jednu srednju školu u Teksasu bila previše "eksplicitna" i "antireligiozna".
Kniiga "The Color Purple", Alice Walker, prati živote nekoliko Afroamerikanki 1930ih. Rasizam i seksizam su glavne teme, a scene nasilja u romanu učinili su ga metom brojnih kritičara iako je knjiga 1983. osvojila Pulicera.
"The Lovely Bones" Alice Sebold je zbog "zastrašujućeg materijala" uklonjena iz biblioteka više srednjih škola u Konektikatu i Masačusetsu. Pošto biva silovana i ubijena, tinejdžerka sa "neba" gleda svoju porodicu, prijatelje i zajednicu koji se hvataju u koštac sa tragedijom.
Na listi se našao i klasik "Lady Chatterley's Lover" koji je napisao D.H. Lawrence, 1928. Ovo je priča o seksualnoj vezi žene iz višeg staleža i radnika. Knjiga je bila zabranjena od 1929. do 1959. a u Britaniji se neskraćeno izdanje pojavilo tek 1960ih.
"Our Bodies, Ourselves", tekstovi o zdravlju, seksu, trudnoći, menopauzi koje su pisale žene 1971. bila je zabranjena u Zapadnoj Virdžiniji jer su neki smatrali da je "pornografska, da podstiče homoseksualizam i da je pogana".
"Their Eyes Were Watching GodZora Neale Hurston, 1937 je priča o crnkinji koja svoj život pripovjeda prijateljici. Problem sa ovom knjigom (prema kojoj je urađen istoimeni film sa Halle Berry) je što je "seksualno eksplicitna".
"The AwakeningKate Chopin, 1899 je priča o junakinji koja traži svoje mjesto u svijetu, a da nije supruga i majka. Knjigu su zbog seksualnog sadržaja i priče mnogi puritanci nazivali "nemoralnom" i "otrovnom".
"Tropic Of CancerHenry Miller, prvi put je objavljena u Francuskoj 1934. i prati seksualne dogodovštine mladog pisca. U SAD je stigla tek 1961. pa čak i tada se više od 60 knjižara u preko 20 američkih država našlo pred sudom zbog prodaje ove knjige.
"Speak" koju je napisala Laurie Halse Anderson,  je priča za mlade o posljedicama silovanja jedne tinejdžerke i iako je bila New Yor Times -ov bestseler, škola u Misuriju pokušala je da je zabrani zbog "glorifikovanja pijanstva, psovanja i seksa prije braka".
Klasik spisateljice Maya Angelou, 1969  "I Know Why the Caged Bird Sings" je njena biografija i priča o odrastanju poslije silovanja u djetinjstvu. Roditelji i brojne škole u SAD smatrali su da knjiga sadrži previše prostakluka i podstiče "devijantno ponašanje".
"The Well of Lonelines Radclyffe Hall, 1928 je roman o lezbijskoj vezi 1920ih i za mnoge u SAD, ali i Britaniji je bio previše eksplicitan i provokativan.

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.