Vijesti:

Spriječite špijuniranje na telefonu: Evo kako da sakrijete gdje se nalazite

TECH

Spriječite špijuniranje na telefonu: Evo kako da sakrijete gdje se nalazite

Veliki broj aplikacija na pametnim telefonima zahtijeva dozvolu da vas prati, odnosno koristi informacije o vašoj trenutnoj lokaciji. Ovo žestoko ugrožava bezbjednost i privatnost, a špijuniranje možete spriječiti u par jednostavnih koraka.
Danas većina ljudi koristi pametne telefone, a samim tim i operativne sistem Android i iOS, kao i gomilu aplikacija koje se mogu instalirati sa njihovih marketa. Međutim, veliki broj aplikacija zahtjeva dozvolu da vas prati, odnosno koristi informacije o vašoj trenutnoj lokaciji.
Mnogi nisu ni svjesni da Google na primjer u svakom trenutku zna gdje se nalazite, a ukoliko vam je opcija “Google Location Reporting”uključena na Androidu, internet gigant će svakog dana na mapi kreirati putanju kojom ste se kretali i mjesta koje ste posjetili tačno u minut.
Na svu sreću, ovu opciju možete isključiti u samo nekoliko koraka. Međutim, bitno je napomenuti da ukoliko u potpunosti isključite lokaciju, neke aplikacije možda neće funkcionisati.
Na Android operativnom sistemu, potrebno je otići u “Settings” (podešavanja), pa zatim “Location” (lokacija) i tu ćete pronaći opciju za isključivanje.  Takođe, ukoliko želite da isključite opciju kojom vaš uređaj šalje Google-u vašu lokaciju, na osnovu koje internet gigant kreira putanju kuda ste se kretali, to možete uraditi u sekciji “Google Location Reporting”.
Foto: Telegraf
Ukoliko koristite neki Apple-ov uređaj, opciju za isključivanje lokacije pronaći ćete u “Settings” (podešavanja), “Privacy” (privatnost), “Location Services”. Kod iOS-a je dobra stvar što lokaciju ne morate u potpunosti isključiti, već možete birate koje aplikacije će imati dozvolu da je koriste.
Foto: Telegraf

Izvor: Telegraf.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

Klik.ba Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Pokreće Blogger.